Fieke van Berkom

Fieke.jpeg
Fieke.jpeg

Fieke van Berkom

75.00

30x40 Limited Edition Print

Editions: 75

Quantity:
Add To Cart

Fieke valt op, als persoon en met haar fotografisch werk. Het lijkt een vereiste voor de (jonge) fotografe om een ongedwongen, oprechte connectie te hebben opgebouwd met haar subjecten en onderwerpen. Dat laatste zet zij vooral in als middel. Fieke is niet geïnteresseerd in de esthetische kant van dingen en mensen, neigt er eerder zelfs na op alles zo open en bloot mogelijk te presenteren. Niet om te shockeren, maar om de wereld door middel van een zorgvuldig geschoten beeld deelgenoot te maken van een bijzondere ontmoeting, een politieke boodschap of in vergetelheid geraakte idealen. Fieke’s foto’s zijn ontrafelingen van ondergedoken emoties, zonder opschmuk in beeld gebracht. 

In 2007 studeert Fieke (Oss, 1982) af als fotograaf aan Sint Joost, Breda. Sindsdien werkt ze als freelance fotograaf in opdracht. In haar vrije werk schiet het medium fotografie vaak tekort en combineert ze haar beelden met tekeningen of tekst. Ook bouwt ze installaties waarin ze haar dia projecties verwerkt, bijvoorbeeld als onderdeel van een theaterproductie. Tijdens exposities biedt ze de beschouwer steeds vaker een totaalbeleving en beschikt ze over het vermogen om hen met een bijzondere ervaring naar huis te sturen. Soms verward of aangedaan. Maar zeker niet onberoerd.

Naast fotograaf is Fieke ook beeldverzamelaar: beeld waarmee ze werkt hoeft niet per se door haar geschoten te zijn; zo publiceerde ze een serie collages uit weggegooide boeken. Al deze ondervindingen hebben haar doen evolueren van puur fotograaf naar autonoom kunstenaar. Samen met 8 kunstenaars deelt ze een studio in een voormalig Philipspand op Strijp TQ in Eindhoven. Daar werkt ze aan autonome projecten. Ook reist Fieke regelmatig de wereld over voor langere perioden om te werken aan (foto)documentaires en vrij werk.